Δραματική αύξηση θυμάτων τροχαίων βρεφών και μοτοσικλετιστών

Δραματική αύξηση θυμάτων τροχαίων βρεφών και μοτοσικλετιστών

Αρ. Πρωτ. 2828/14.09.2010

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της διεθνούς μελέτης «IRTAD Road Safety 2009» για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα, που εκπόνησαν ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών.

Η χώρα μας δυστυχώς διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο οδικής ασφάλειας ανάμεσα στα 15 παλιά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο σύνολο των 27 κρατών μελών η μοναδική χώρα που βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση από την Ελλάδα είναι η Πολωνία.

Τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω έκθεση, αφορούν την περίοδο 1990 - 2008, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν στα βρέφη και τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι και πληρώνουν το μεγαλύτερο φόρο αίματος στην ελληνική άσφαλτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για την περίοδο 2000-2008 σημειώνεται αύξηση κατά 19% στη θνησιμότητα βρεφών ηλικίας 0 έως 5 ετών από τροχαία ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο καταγράφεται μείωση θανάτων σε όλες της υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Αντίστοιχα, κατά τη χρονική περίοδο 1990-2008 διπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες εντός των αστικών περιοχών, ενώ εξαπλασιάστηκε η κυκλοφορία των μηχανών στους ελληνικούς δρόμους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των πολιτών σε ότι αφορά στα μέτρα προστασίας των βρεφών επιβατών οχημάτων και των μοτοσικλετιστών;

- Πραγματοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ελέγχους για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας των βρεφών που επιβαίνουν σε ΙΧ οχήματα, αλλά και την τήρηση των αντίστοιχων κανόνων ασφαλείας από τους μοτοσικλετιστές;

Απάντηση Υπουργείου